piątek, 10 sierpnia 2018

CYNAMONOWY DUTCH BABY Z MORELAMI I JEŻYNAMI.

Słońce nareszcie skryło się za chmurami i daje nam trochę od siebie odpocząć. Uwielbiam lato i gorąco, ale ostatnie temperatury dają porządnie popalić, więc z radością wyglądam dzisiaj przez okno. No i nareszcie można odpalić piekarnik, bez obawy roztopienia się. Z tej okazji dzielę się z Wami cudnym przepisem na pieczony naleśnik. Nie jest to zwykły pieczony naleśnik, a to za sprawą cynamonu i sezonowych owoców w środku. Ja wybrałam morele oraz jeżyny, ale dodajcie to na co macie największą ochotę.




CYNAMONOWY DUTCH BABY Z MORELAMI I JEŻYNAMI
patelnia o średnicy 23 cm

4 jajka
160 ml mleka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
2-3 morele
garść jeżyn

Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. W misce miksera umieścić jajka, mleko oraz cynamon. Jeśli owoce są mało dojrzałe można dodać także odrobinę cukru. Wszystko razem zmiksować i odstawić. Patelnie żeliwną dobrze nagrzać, po czym wrzucić na nią masło i podgrzewać aż zacznie brązowieć. Następnie wlać na nią masę naleśnikową i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec około 20-25 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Podawać z jogurtem i jeszcze większą ilością owoców.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP