I stało się. Nie wiem jak i kiedy ale do świąt został tylko tydzień. I tak jak co roku miałam już w miarę większość ogarniętą lub chociaż plan na ogarnianie, to w tym roku jakoś mi to nie wyszło. Ale ważne że choinka stoi i to że mam dla Was przepis na kolejne świąteczne słodkości.
CIASTECZKA Z MAKIEM I DŻEMEM
około 35 sztuk w zależności od wielkości ciastek
3 jajka
70 g drobnego cukru
80 g przesianej mąki pszennej
mak do posypania ciasteczek
słoiczek dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w misce miksera i zacznij ubijać na sztywną pianą. Gdy piana zesztywnieje zacznij dodawać partiami cukier. Po każdej porcji odczekaj chwilę aby cukier zdążył się rozpuścić. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Połącz je z resztą masy. Następnie dodaj w trzech partiach przesianą mąkę, każdą jej porcję delikatnie wmieszaj w pianę za pomocą szpatułki. Ciasto przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego, odetnij dość szeroką końcówkę i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj ciastka, które przed wstawieniem do piekarnika posyp makiem. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut aż ciastka lekko się zrumienią. Po ostygnięciu posmaruj je dżemem i sklej.
SMACZNEGO!!!
poniedziałek, 17 grudnia 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuń