Wczoraj wrzucony przepis na CIASTKA MAŚLANE z żurawiną spotkał się z tak dużym Waszym zainteresowaniem, że postanowiłam nie zwlekać z kolejnym przepisem. Te ciastka także fajnie sprawdzą jako jadalny prezent, ale upieczcie od razu podwójną porcję, bo zapewniam że nie ważne jak bardzo lubicie obdarowywanego, będziecie mieć wielki problem żeby się z nimi rozstać :)
CIASTKA Z PEKANAMI I PALONYM MASŁEM
około 25 sztuk w zależności od wielkości
130 g orzechów pekan
1 łyżka masła
350 g mąki pszennej
2 łyżki polenty kukurydzianej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g masła
110 g cukru dark muscavado
3 łyżki demerara
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
całe pekany do dekoracji ciastek
Orzechy posiekaj dość grubo. Na patelni rozpuść łyżkę masła po czym dodaj pekany i zrumień je.
Piekarnik nagrzej na 180 stopniu C. W misce miksera umieść mąkę, polentę, sól, cynamon, sodę oraz przyprawę piernikową. w garnku, najlepiej z jasnym dnem umieść masło, podgrzewaj je do ciasto aż zrobi się przyjemnie brązowe. Uważaj w trakcie aby całkiem się nie spaliło. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj obydwa rodzaje cukru i mieszaj aż się rozpuszczą w maśle. Po chwili gdy masa trochę przestygnie dodaj do niej ekstrakt waniliowy oraz jajka, wymieszaj wszystko do połączenia. Do składników suchych dodaj mokre i całość połącz przy pomocy miksera. Na koniec dorzuć do ciasta pekany z patelni. Po wymieszaniu wszystkiego formuj z ciasta kulki, które następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszcz i wciśnij w nią całego pekana. Piecz około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Studź na kratce.
SMACZNEGO!!!
Super pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Ale wygląda super!
OdpowiedzUsuń