piątek, 7 grudnia 2018

MAŚLANE CIASTKA Z ŻURAWINĄ.

Machina przedświąteczna ruszyła. Na świątecznym stole znajdą się u nas zarówno sprawdzone dania jak i całkiem nowe. Zabrałam się więc już za testowanie przepisów. Te które się sprawdzą wrzucę na pewno na bloga. W tym roku będzie dużo ciastek i śledzi :)
Te maślane ciasteczka są nie tylko bardzo smaczne, ale wyglądają też uroczo i pięknie będą się prezentować na choince. Taka maślana rozpusta wzbogacona żurawiną :)



MAŚLANE CIASTKA Z ŻURAWINĄ
przepis z DONNA HAY MAGAZINE

150 g miękkiego masła
55 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
225 g mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
120 g drobno posiekanej suszonej żurawiny

W misce miksera umieść miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieraj masę za pomocą miksera aż puszysta i składniki się połączą. Dodaj mąki oraz posiekaną żurawinę i wymieszaj dokładnie. Ciasto owiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 170 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wytnij kształty, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec partiami w nagrzanym piekarniku około 12-15 minut, aż ciastka lekko się zrumienią. Po wyjęciu ułóż je na kratce do ostygnięcia. 
SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP