To już mój ostatni przepis przed świętami, jeszcze pracuje nad świątecznym sernikiem który zagości na naszym stole, ale nie mam zielonego pojęcia czy jutro zdołam go sfotografować, jeśli tak to podzielę się z Wami przepisem po świętach. Ten tort pięknie będzie prezentował się na wigilijnym stole, zdaję sobie sprawę że raczej nikt go w te święta nie przygotuje, no chyba ze tak to dajcie znać. Jeśli nie to koniecznie zapiszcie sobie przepis bo jest wart przygotowania.
TORT PIERNIKOWY
TORT PIERNIKOWY
forma o średnicy 22 cm
CIASTO PIERNIKOWE
200 ml oleju
160 g cukru demerara
4 jajka
100 g miodu
300 g kwaśnej śmietany
360 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczka mielonych goździków
duża szczypta soli
skórka z 1 pomarańczy
KREM CYNAMONOWY
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
piernikowe domki z TEGO PRZEPISU
powidła śliwkowe do przełożenia tortu wymieszane z sokiem z 1/ 2 pomarańczy
Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Przygotuj dwie formy o średnicy 20-22 cm wykładając ich dna papierem do pieczenia.W jednej misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz wszystkie przyprawy. W drugiej miód, kwaśną śmietanę, cukier, jajka oraz olej. Wymieszaj krótko mikserem lub trzepaczką. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i utrzyj całość przy pomocy miksera. Podziel masę na pół i przelej do przygotowanych wcześniej formy, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Następnie wyjmij formy z ciastem i odstaw do ostygnięcia.
W misce miksera umieść wszystkie składniki na krem i ubij wszystko aż krem zesztywnieje.
Na paterze ułóż jedno ciasto, w razie konieczności zetnij jego górę. Na nim rozsmaruj powidła śliwkowe wymieszane z sokiem pomarańczy. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i jego część wyszprycuj na powidła. Całość przykryj drugim ciastem, po czym na całości rozsmaruj krem cynamonowy. Z boku ułóż domki piernikowe. Odstaw na noc w zimne miejsce aby smaki się przegryzły.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
przepyszny. Bardzo świąteczny, bogaty, treściwy, ale wart każdej kalorii :D
OdpowiedzUsuń