Przydaje się pytać Was czytelników o sprawdzone przepisy. Przepis na te marokańskie trufle podrzuciła mi ZUZIA. Składają się z prostych składników i nie posiadają w swoim składzie cukru. Masa jest pyszna i trzeba pilnować żeby nikt nie wyjadł jej podczas przygotowywania. Ja musiałam dosłownie odganiać Benia, amatora słodkości wszelakich :) Świetny prezent w sumie dla wszystkich. Dla tych dbających o linię, dla alergików (tylko nie dla osób uczulonych na migdały) i dla smakoszy.
MAROKAŃSKIE TRUFLE Z DAKTYLI I MIGDAŁÓW
przepis od ZUZI
ilość w zależności od wielkości trufli
150 g suszonych daktyli
150 g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
około 4 łyżek mielonych migdałów do obtoczenia trufli
Daktyle włóż do garnka do gotowania na parze. Gotuj je około 20 minut po czym przełóż do malaksera i zmiksuj je na gładko. Do pasty dodaj mielone migdały, cynamon, syrop z agawy oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko razem połącz, ja używam do tego malaksera ale możesz to zrobić w tradycyjny sposób. Z masy turlaj trufle i obtaczaj je w mielonych migdałach. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Ależ one muszą cudownie smakować <3
OdpowiedzUsuńTak, są nieziemsko dobre. Spróbuj koniecznie <3
UsuńPiękne zdjęcia! Ślinka cieknie od patrzenia!
OdpowiedzUsuńA czy daktyle można zalać gorąca woda a potem odcedzić?
OdpowiedzUsuń