czwartek, 6 grudnia 2018

MAROKAŃSKIE TRUFLE Z DAKTYLI I MIGDAŁÓW.

Przydaje się pytać Was czytelników o sprawdzone przepisy. Przepis na te marokańskie trufle podrzuciła mi ZUZIA. Składają się z prostych składników i nie posiadają w swoim składzie cukru. Masa jest pyszna i trzeba pilnować żeby nikt nie wyjadł jej podczas przygotowywania. Ja musiałam dosłownie odganiać Benia, amatora słodkości wszelakich :) Świetny prezent w sumie dla wszystkich. Dla tych dbających o linię, dla alergików (tylko nie dla osób uczulonych na migdały) i dla smakoszy.



MAROKAŃSKIE TRUFLE Z DAKTYLI I MIGDAŁÓW
przepis od ZUZI
ilość w zależności od wielkości trufli

150 g suszonych daktyli
150 g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy
1 łyżka syropu z agawy lub miodu

około 4 łyżek mielonych migdałów do obtoczenia trufli

Daktyle włóż do garnka do gotowania na parze. Gotuj je około 20 minut po czym przełóż do malaksera i zmiksuj je na gładko. Do pasty dodaj mielone migdały, cynamon, syrop z agawy oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko razem połącz, ja używam do tego malaksera ale możesz to zrobić w tradycyjny sposób.  Z masy turlaj trufle i obtaczaj je w mielonych migdałach. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

  1. Ależ one muszą cudownie smakować <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są nieziemsko dobre. Spróbuj koniecznie <3

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia! Ślinka cieknie od patrzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy daktyle można zalać gorąca woda a potem odcedzić?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP