niedziela, 30 grudnia 2018

SEROWY WIENIEC Z PIETRUSZKĄ I CZOSNKIEM.

Zaraz za moment koniec roku i początek nowego. Ale zanim zaczniecie imprezować podzielę się z Wami fajnym przepisem, który umili świętowanie końca roku. Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis ZOSI, jednak samo ciasto zrobiłam inne z dodatkiem serka śmietankowego. Bardzo je lubię bo dodatek serka sprawia że ciasto drożdżowe jest przyjemnie miękkie i tak szybko nie wysycha. Zachęcam do spróbowania, no chyba że macie już zamknięte sylwestrowe menu :)




SEROWY WIENIEC Z PIETRUSZKĄ I CZOSNKIEM
przepis inspirowany przepisem ZOSI

CIASTO
50 ml letniego mleka
szczypta cukru
5 g suchych drożdży
60 g masła
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 jajka
120 g serka śmietankowego

NADZIENIE
200 g serka śmietankowego
2 pęczki natki pietruszki
150 g sera gorgonzola
3-4 ząbki czosnku
sól

jajko roztrzepane z odrobiną mleka

W pierwszej kolejności przygotuj zaczyn umieszczając w misce letnie mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszaj po czym umieść w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć bąbelkować. W misce miksera umieść roztopione i ostudzone masło, mąkę, sól, jajka, serek oraz zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne, powinno to zająć około 15 minut. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski,  po czym przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjmij z miski, podsyp blat mąką i rozwałkuj z niego prostokąt. Na cieście rozsmaruj serek śmietankowy, posyp całość solą, rozłóż w miarę równomiernie wyciśnięte ząbki czosnku oraz kawałki sera gorgonzola i całość posyp posiekaną natką pietruszki. Następnie zwiń ciasto z zawartością w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon rozetnij na dwie części nie przecinając go do końca, każdą część osobno zawiń najpierw dookoła własnej osi, po czym skręć obydwie końcówki razem. Tak uformowane ciasto połącz w wieniec, który ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej na 190 stopni C. Wieniec przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj wieniec jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piecz go około 30 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!






4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Oczy już jedzą. :D Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. serek śmietankowy - czyli o jaki dokładnie serek chodzi: topiony, mascarpone, almette, homogenizowany, jaki?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP