poniedziałek, 31 grudnia 2018

POMARAŃCZOWY SERNIK Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY.

I tak oto, jakimś cudem zrobiła się końcówka roku i jak co roku odkąd pojawili się chłopacy zastanawiam się jak to się dzieje, że ten roku tak przelatuje. Chciałoby się zwolnić to choć na chwilę, ale tak naprawdę przyszły rok zapowiada się jeszcze bardziej szalony. Jest dużo planów, postanowień oby udało się wszystkie lub większość zrealizować. Wam życzę także abyście podążali za marzeniami i sukcesywnie realizowali swoje plany i postanowienia. Szczęśliwego Nowego Roku Kochani, oby był jeszcze lepszy od poprzedniego <3
A sernik ten królował na naszym świątecznym stole i powiem Wam że wyszedł mi cholernie dobry, więc dołączcie go koniecznie do listy rzeczy koniecznie do zrobienia w przyszłym roku :)




POMARAŃCZOWY SERNIK  Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
średnica formy 22 cm

SPÓD
180 g ciastek (użyłam speculoos)
60 g masła
30 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika

MASA SERNIKOWA
350 g twarogu na sernik
250 g sera mascarpone
2 jajka
50 g cukru pudru
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
150 g białej czekolady
50 ml + 350 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny

3-4 pomarańcze
piernikowe domki z TEGO PRZEPISU

Przygotuj formę wykładając jej spód oraz boki papierem do pieczenia. W rondlu umieść masło, czekoladę oraz przyprawę piernikową. Podgrzewaj aż masło się rozpuści. Ciastka zmielić na drobno w malakserze po czym połącz je rozpuszczonymi składnikami. Masą wylep dno tortownicy, wcześniej wyłóż je papierem do pieczenia. Wstaw całość do lodówki. Piekarnik nagrzej na 140 stopni C. Sery umieść w misce miksera, dodaj jajka, cukier, skórki i sok pomarańczowy, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy. Nie miksuj za długo, najlepiej przy użyciu płaskiego mieszadła. Gdy całość się połączy masę przelej na schłodzony spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 50 minut. Wyjmij z piekarnika, ułóż na nim wyfiletowane i pokrojone na cienkie plasterki pomarańcza, wciskając je lekko w sernik. Gdy sernik całkowicie ostygnie, możesz zacząć robić mus z białej czekolady.
Zagotuj 50 ml śmietanki w rondelku, po czym zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną czekoladę oraz żelatynę i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw mieszaninę do ostygnięcia. Następnie w misce miksera umieść śmietankę i ubijaj ją na wysokich obrotach, w międzyczasie dodając po trochu śmietankę z czekoladą oraz żelatyną. Masę przełóż na upieczony i całkowicie wystudzony spód i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj pierniczkami.
SMACZNEGO!!!








6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Szczęśliwego Nowego Roku! Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na noworoczne rozdanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka średnica tortownicy. Madalena

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie dodać czekoladę?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zagotowanej śmietanki. Już poprawione :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP